Președintele Gonzalo, un exemplu de curaj și de apărare și aplicare cu succes a marxism-leninism-maoismului

Pe 3 decembrie s-au implinit 86 de ani de la nasterea celui mai mare marxist-leninist-maoist care e in viata. Este vorba despre Abimael Guzman Reynoso, mai cunoscut drept Presedintele Gonzalo, cel care in anii 80 a initiat un glorios Razboi Popular in Peru, pentru a scapa tara de jugul feudal si capitalist in care se gasea sub conducerea dictaturilor de dreapta, instaurate de imperialismul american si revizionistii sovietici. Presedintele Gonzalo a dezvoltat marxism-leninism-maoismul, reconstruind Partidul Comunist din Peru, care fusese acaparat de revizionisti, a creat Armata Populara de Eliberare si a lansat teoria militarizarii partidului, precum si universalitatea Razboiului Popular (tinand cont de conditiile specifice din fiecare tara). Putem spune, asadar, ca tovarasul Gonzalo este un comunist adevarat, el putand sta cu mandrie alaturi de cei 5 Mari Invatatori: Marx, Engels, Lenin, Stalin si Mao.

Presedintele Gonzalo s-a nascut la data de 3 decembrie 1934, in satul Tambo, in apropiere de orasul portuar Mollendo, provincia Islay, in regiunea Arequipa, la 1000km sud de Lima. Tatal tovarasului Gonzalo era un negustor instarit, care avea sase copii, rezultati in urma relatiilor avute cu 3 femei. Mama acestuia, Berenice Reynoso, a murit cand acesta avea numai 5 ani.

La varsta de 19 ani, tovarasul Gonzalo a devenit student in domeniul studiilor sociale la Lima. Atunci a luat el primul contact cu ideologia marxist-leninista, citind lucrarea de referinta a fondatorului Partidului Comunist din Peru in anul 1928, tovarasul Jose Carlos Mariategui(Șapte eseuri despre interpretarea realitatii peruviene).

In anii 60, tovarasul Gonzalo, in timp ce preda ca profesor in orasul Huamanga, a inceput sa fie activ in cercurile de stanga, devenind din ce in ce mai radical, formand in deceniul 60-70 nucleul noului Partid Comunist din Peru, anti-revizionist. In anul 1965, are loc in viata tovarasului Gonzalo un eveniment care-i va marca definitiv gandirea si orientarea politica: in anul 1965 va efectua o vizita in China tovarasului Mao, fiind insotit si de prima sa sotie, Augusta La Torre.

Anii 60 au fost marcati in Peru de luptele ideologice acute dintre comunistii adevarati, anti-revizionisti si sustinatori ai Chinei Maoiste si revizionistii prosovietici, care se gudurau pe langa imperialistii americani. In aceste conditii tovarasul Gonzalo a contribuit decisiv la organizarea comunistilor revolutionari, organizand demonstratii impotriva regimurilor conduse de Velasco Alvarado si Belaunde Terry.

Dupa o perioada de pregatire de 20 de ani a Razboiului Popular, in mai 1980, tovarasul Gonzalo a dat startul revolutiei, membrii Partidului Comunist dand foc urnelor la Chuschi, langa Ayacucho, pentru a boicota “alegerile” inscenate de burghezie pentru a mentine poporul intr-o stare de sclavie continua. In urmatorii ani, Razboiul Popular a atins culmi glorioase, poporul sustinand Partidul Comunist, organizand greve de protest si manifestatii impotriva guvernului burghez sustinut de imperialistii american si revizionistii sovietici. Armata Populara de Eliberare, aflata sub comanda Partidului, a dat lovituri grele armatei fasciste, creand baze de gherila si organizand poporul la lupta impotriva reactionarilor.

La sfarsitul anilor 80, Razboiul Popular cuprinsese aproape toata tara, fiind aproape sa rastoarne guvernul capitalist. Din pacate insa, administratia fascista a slugoiului imperialist Alberto Fujimori, a lansat o contraofensiva impotriva Armatei Populare de Eliberare, pe data de 12 septembrie 1992, tovarasul Gonzalo fiind arestat, impreuna cu a doua sa sotie, Elena Iparraguirre si inca 4 tovarasi.
Din acel moment a inceput o perioada grea pentru Razboiul Popular, fortele revolutionare suferind mai multe esecuri, zona lor de actiune fiind restransa la junglele din nordului statului Peru-regiunea VRAEM.

Presedintele Gonzalo a fost judecat de catre un tribunal militar in anul 1992, fiind condamnat in mod nedrept la inchisoare pe viata. In anul 2004, a avut loc rejudecarea procesului, tovarasul Gonzalo refuzand sa dea vreo declaratie, rostind in schimb maretele cuvinte: “Traiasca Partidul Comunist din Peru! Glorie marxism-leninism-maoismului! Glorie poporului peruan! Traiasca eroii Razboiului Popular!”, cuvinte care au bagat groaza in calaii fascisti, care se gandeau ca acesta va ceda in fata amenintarilor. In anul 2006, Presedintele Gonzalo a fost condamnat de catre tribunalul reactionar la inchisoare pe viata, o sentinta absoluta injusta. Pe 11 septembrie 2018, tovarasul Gonzalo a fost condamnat in mod abuziv a doua oara la inchisoare pe viata, fiind in prezent inchis la Baza navala din Callao.

Meritele Presedintelui Gonzalo vor ramane pentru totdeauna inscrise in istoria miscarii comuniste internationale: a recunoscut maoismul ca al treilea si cel mai inalt stadiu de dezvoltare al marxismului, a enuntat in detaliu teoria Razboiului Popular ca forma de a preula puterea si distruge statul capitalist, maoismul fiind in ziua dee azi pentru noi, comunistii autentici, calauza si arma de care ne slujim in vederea desfasurarii Revolutiei Proletare Mondiale, asa cum bine a precizat Presedintele Gonzalo. Pentru contrbutiile sale importante la dezvoltarea teoriei marxist-leninist-maoiste, Gonzalo a fost numit a Patra Sabie a Marxismului, alaturi de tovarasii Marx, Lenin si Mao.

Razboiul Popular din Peru continua si in prezent, ducand o lupta acerba impotriva revizionismului si oportunistii de stanga si dreapta(organizatiile MOVADEF si FUDEPP) si impotriva regimului fascist pro-imperialist al lacheului Vizcarra. Solidaritatea Partidului Comunist din Peru cu partidele maoiste fratesti a fost intarita, fiind creata Miscarea Populara din Peru(Comitetul de Reorganizare), in vederea promovarii relatiilor internationale. Noi, Partidul Comunist din România, ne declaram sprijinul total pentru Razboiul Popular in desfasurare si vom milita in continuare pentru eliberarea Presedintelui Gonzalo din inchisoarea fascista, unde se afla de multi ani inchis.

Glorie marxism-leninism-maoismului-gandirii lui Gonzalo! Traiasca Presedintele Gonzalo! Traiasca Armata Populara de Eliberare! Jos cu revizionismul! Traiasca tovarasii Marx, Engels, Lenin, Stalin si Mao! Pentru infiintarea unei Internationale Maoiste! NU acordurilor de pace promovate de imperialisti! Razboiul Popular este pentru pacea poporului!

Autor: MaoistRedSoldier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top