Religia – instrumentul burgheziei pentru manipularea maselor

Inca din Antichitate religia a jucat un rol foarte important in manipularea maselor populare. In acea perioada a istoriei, regele era considerat reprezentantul zeilor pe pamant, teorie prin care era impus respectul fata de acesta. In momentul aparitiei religiilor monoteiste, teoria s-a schimbat, dar si-a pastrat aceeasi forma, de aceasta data regele fiind reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant.
In evul mediu, rolul religiei a fost exagerat, Biserica devenind principala institutie, iar clerul fiind a doua stare  sociala dupa nobilime. De asemenea, credinta era obligatorie, cei care nu o acceptau sau renuntau la ea erau declarati eretici si condamnati la moarte, fiind ucisi prin ardere pe rug.
In epoca moderna, rolul religiei a fost diminuat odata cu disparitia societatii feudale, insa Biserica a continuat sa ocupe o pozitie inalta in societate, fiind utilizata de catre burghezie in scopul pastrarii sub control a clasei exploatate. De asemenea, religia a avut ca obiectiv departarea oamenilor de stiinta si cunoastere, prin intermediul principiului “crede si nu cerceta”, cresterea nivelului de inteligenta al oamenilor fiind vazut de catre clasele dominante ca un pericol pentru pozitia lor.
In prezent, religia reprezinta un instrument al partidelor capitaliste de a-si mentine puterea, de aceea ele se opun oricarei legi impotriva bisericii. In timpul campaniei electorale din toamna anului 2014, patriarhul Daniel s-a implicat in aceasta sustinandu-l pe candidatul PSD Victor Ponta. Este cunoscut modul in care, in timpul slujbelor religioase, preotii ii indemnau pe oameni sa il voteze pe Victor Ponta. Drept rasplata, guvernul a marit bugetul pe 2015 pentru construirea de noi biserici de nu mai putin de 7 ori, in conditiile in care Romania duce lipsa de scoli si spitale, si exista mii de oameni care mor de frig si de foame pe strazi. Ingrijorator este insa faptul ca indoctrinarea religioasa continua in Romania, o consecinta fiind consolidarea sistemului capitalist.
Cel mai eficient mijloc de indoctrinare este cel prin intermediul scolii, religia fiind impusa copiilor inca de la varste fragede, mai precis din clasa I. Materia “Religie” este una dintre materiile nelipsite din orarul scolar. Religia a fost impusa copiilor in scoli inca din perioada interbelica. La vremea respectiva bataia era permisa in scoli pentru educarea elevilor, astfel profesorii aplicand corectii dure. De cele mai multe ori cruzimea era mai mare in cadrul orelor de religie decat la alte materii. Din fericire, guvernul comunist al lui Petru Groza a interzis in anul 1948 atat bataia in scoli, cat si indoctrinarea religioasa a tinerelor generatii.
Dupa 1990, odata cu revenirea la sistemul capitalist, religia a fost reintrodusa in scoli ca materie obligatorie, fiind impusa elevilor inca din primul an de scoala. Scopul revenirii la indoctrinarea religioasa nu este altul decat subjugarea oamenilor si prevenirea oricarei forme de lupta impotriva asupririi capitaliste. Din acest motiv, orice incercare de eliminare a indoctrinarii religioase este contracarata de catre politicienii aflati la putere prin diferite metode. De exemplu, in noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a hotarat ca legea privind obligativitatea religiei in scoli este neconstitutionala, in urma acestei decizii elevii care doresc sa studieze religia trebuie sa depuna cerere in acest sens la inceputul fiecarui an scolar. Fiind in mijlocul anului scolar, elevii au fost manipulati de catre diriginti sa depuna cu totii cererea pentru a nu renunta la ora de religie in timpul anului, in ideea ca vor renunta la religie incepand cu anul urmator. Din acest motiv, 90% dintre elevi au depus astfel de cereri pentru religie. La inceputul anului urmator insa, guvernul a hotarat ca cererile depuse in anul precedent raman in vigoare, trecand peste decizia CCR care spunea ca elevii care doresc sa studieze religia trebuie sa depuna cerere LA INCEPUTUL FIECARUI AN SCOLAR. Cum multi depusesera cererea doar pentru a nu renunta la religie in timpul anului scolar, s-a ajuns in situatia in care indoctrinarea lor sa continue, liderii capitalisti atingandu-si astfel scopul.
Un abuz mult mai mare a fost comis de catre conducerea unui liceu de prestigiu din Craiova in toamna anului 2016. Este vorba despre elevii unei clase a 12-a care au depus cereri pentru a NU studia religia, invocand motive personale. Cererile acelora au fost respinse de catre conducere sub pretextul numarului prea mare al acestora. Astfel, elevilor le-a fost incalcat dreptul de a-si alege orientarea religioasa, fiind obligati sa se supuna indoctrinarii crestin-ortodoxe. Acesta este doar un exemplu, existand numeroase abuzuri de acest gen in Romania. Un lucru este cert, guvernele capitaliste nu vor renunta niciodata la principalul instrument de manipulare a maselor, anume religia.
In concluzie, religia a avut dintotdeauna un rol fundamental in in manipularea si descurajarea oamenilor, fiind principalul instrument folosit de clasele dominante pentru a-si mentine puterea. Singura solutie de a combate aceste manipulari este scoaterea oamenilor de sub influenta ideilor religioase, prin suprimarea orânduirii capitaliste bazate pe exploatare.

Comrade Adrian 1917

(articol din decembrie 2016)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top